Prikaži sve fotke iz ove kategorije

Željka Blakšić: Šapći, pričaj, pjevaj, viči

IMG_8526Željka Blakšić a.k.a. Gita Blak vizualna je umjetnica koja živi i radi u New Yorku. Istražuje periferna područja različitih medija, često kombinirajući zvuk, video i performans. Umjetnica je u suradnji s Urban Festivalom i Dječjim kazalištem Dubrava realizirala ovaj veoma zanimljiv i posve drugačiji performans.

Kod  riječi „performans“ na pamet nam obično prvo padaju golišava legenda Tom Gotovac i medijski razvikana Marina Abramović čiji su performansi zbog popularnosti i medijske pozornosti izišli iz golišave sfere i prešli u intelektualno. Bit je performansa kratko i u prenesenom značenju jakim verbalnim i tjelesnim izričajem prenijeti poruku slučajnim ili namjernim prolaznicima koji nerijetko postaju i sudionici.

U Željkinom performansu glumice imaju između 10 i 12 godina, te glasno, putem dječje igre i pjesme, raspravljaju o ulogama žene u društvu i problemima s kojima se susreće prosječan hrvatski građanin. Žestina kojom djevojčice govore o nedostatku novca, neplaćenim prekovremenima, otkazima, političkoj situaciji i inim socijalnim pitanjima koja obilježavaju našu stvarnost na trenutke je zastrašujuća. Performans je dokazao da djeca, unatoč uvriježenom mišljenju, itekako razumiju sve što se oko njih događa te da odrasli trebaju imati i njih na umu dok donose odluke, bilo javne ili privatne. Na koncu, nitko ne živi vječno, a svijet ipak ostaje na budućim naraštajima.

Performans možete pogledati još 12.9. (četvrtak) u 12h na Kvaternikovu trgu i 14.9. (subota) u 12h, na Starom placu u Dubravi (Cerska, kod Dječjeg kazališta Dubrava).

Gledaj

Nova generacija fragmentaša i fragmentašica!

Erste Fragmenti su i u svom jubilarnom izdanju nastavili tradiciju i okupili sja...

Gledaj

Tjedan dokumentarističkih poslastica

15. ZagrebDox od 24.2. do 3.3. u kino Kaptol Boutique Cinema donosi čak 104 dok...

Gledaj

Svaki pas treba jednu Superzdjelicu

Izradom personalizirane zdjelice za svog ljubimca učinit ćete pravo malo dobro...