Prikaži sve fotke iz ove kategorije

Vrisak za Vrisak!

Od 13. do 21. svibnja očekuje nas spektakl književnosti – vrijeme je za 11. riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak u organizaciji izdavačke kuće V.B.Z. i Udruge kulture Vrisak.

Jedan od središnjih programa 11. Vriska nosi naziv po Hölderlinovu pitanju „Čemu pjesnici u oskudno doba?“ na koje će pokušati odgovoriti i oni koje već drže klasicima, poput Abdulaha Sidrana, Irene Vrkljan i Mile Stojića, i oni koji zauzimaju središnje mjesto na današnjoj pjesničkoj sceni, kako svojim pjesmama tako i svojim angažmanom oko poezije, poput Marka Pogačara i Tomice Bajsića. Jedna će večer biti posvećena i pjesništvu Sime Mraovića.

Uz jak pjesnički program, ovogodišnji Vrisak posebnu pozornost posvećuje izvrsnim domaćim i stranim publicističkim knjigama koje su u posljednjih šest mjeseci objavljene u Hrvatskoj pa će tako riječka publika prisustvovati predstavljanju dvaju svjetskih povijesnih bestselera. Iz Škotske dolazi povjesničar i književnik Neal Ascherson, autor briljantne povijesti Crnog mora. Predstavit će se i knjiga njemačkog povjesničara Normana Ohlera Potpuna ekstaza – Narkotici u Trećem Reichu, koja je mjesecima bila prva na svjetskim top listama. Iz Ljubljane stiže Ana Ješe Perković koja se u svojoj knjizi bavi odnosom Zapadnog Balkana i EU-a, a iz Zagreba sociolog Dražen Lalić, s knjigom Nogomet i politika, i kazalištarac Duško Ljuština koji će predstaviti svoju autobiografiju Rasprodano. U istom programu bit će predstavljena i dva književna dnevnika koja su izazvala veliku pozornost kritike i čitatelja – Zdravko Zima predstavit će svoj Dnevnik jednog mitomana, a Igor Mandić otkrit će nam kako je nastajao njegov Predsmrtni dnevnik.

U književnom Fokusu bit će pak pisci Aleš Šteger iz Ljubljane, Selvedin Avdić iz Zenice, argentinsko-talijanska spisateljica Ana Cecilia Prenz Kopušar, Emir Imamović Pirke, Daša Drndić, Boba Đuderija i posljednji dobitnik NIN-ove nagrade Dejan Atanacković.

Posebna je novost ovogodišnjeg Vriska nastojanje da se u Festival uključi i cijeli niz drugih važnih kulturnih događanja i programa, pa će tako ove godine prvi put u Rijeci biti dodijeljena V.B.Z.-ova nagrada za najbolji neobjavljeni roman godine, a na Vrisku će gostovati i G-točka, glazbeno-umjetnički program koji je protekle godine u Zagrebu bio jedan od kulturnih događaja godine. EPK će također gostovati – sudionici njihovih književnih rezidencija upravo će na Vrisku pročitati priče koje su tamo napisali.

Iz svega navedenog jasno je da nas očekuje prava poslastica književnih i kulturnih tema, a više o Vrisku, kao i detaljan program i raspored, potražite na web stranicama V.B.Z.-a.

Gledaj

Svaki pas treba jednu Superzdjelicu

Izradom personalizirane zdjelice za svog ljubimca učinit ćete pravo malo dobro...

Gledaj

Odnos pokreta i zvuka

Od 10. do 12. listopada održava se Sounded Bodies, festival koji istražuje mog...

Gledaj

Resemantizacija sjećanja Glorije Lizde

Fragmentašica i fotografkinja Glorija Lizde otvara samostalnu izložbu u utora...