Prikaži sve fotke iz ove kategorije

Tko Čita? – Ivana Bodrožić i Franjo Janeš

U subotu, 11. ožujka, u Galeriji SC održala se nova epizoda iz ciklusa Tko Čita?, programa javnog čitanja autorica i autora rođenih od 1980. godine naovamo.

Razgovor s nagrađivanim autorima Ivanom Bodrožić i Franjom Janešom moderirao je pjesnik i arhitekt Darko Šeparović.

Autori su počeli pisati još u ranim danima te se oboje s veseljem sjećaju prvih stihova i priča, te koliko su se ozbiljno shvaćali kao pisci. Ivana je neke rečenice koje je napisala kao tinejdžerica, zatvorena u sobu uz cigaretu i čašu vina, izgovarala kroz nesuzdržani smijeh.

_DSC3761-2

Ivana Bodrožić rođena je 1982. godine u Vukovaru, opću gimnaziju pohađala je u Zagrebu, a magistrirala na studiju filozofije i kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Zbirku poezije “Prvi korak u tamu” objavljuje 2005. godine za koju biva nagrađena uglednom pjesničkom nagradom Goran za mlade pjesnike. Za istu zbirku dobiva nagradu Matice Hrvatske Kvirin, za najboljeg pjesnika do 35 godina. Poeziju objavljuje u raznim književnim časopisima: Vijenac, Quorum, Poezija, te biva uvrštena u antologiju suvremene hrvatske poezije “Utjeha kaosa” Miroslava Mićanovića, kao najmlađa autorica, i u antologiju Damira Šodana “Drugom stranom”. Pjesme su joj prevođene na razne europske jezike, a prijevod cjelovite zbirke “Prvi korak u tamu” izašao je na španjolskom jeziku.

Roman “Hotel Zagorje” objavljuje 2010. godine u izdavačkoj kući Profil za koji je dobila nagrade: Josip i Ivan Kozarac (Povelja uspješnosti); Kočićevo pero, Banjaluka – Beograd (za vanredne uspehe u savremenoj književnosti); Kiklop – za najbolje prozno djelo u 2010. godini; Arte Mare (Francuska) – za najbolji debitantski roman s područja Mediterana.

U veljači 2012., njemački prijevod romana “Hotel Zagorje” izašao je u uglednoj izdavačkoj kući Hanser te u francuskoj Acte Sud. Do sada je objavljen i u Srbiji te na slovenskom, češkom, makedonskom, danskom i turskom jeziku. Zbirku pjesama “Prijelaz za divlje životinje” objavljuje u izdavačkoj kući V. B.Z. 2012. godine, a 2014. zbirku kratkih priča “100% pamuk” (V.B.Z.), za koju je nagrađena nagradom Edo Budiša za najbolju zbirku priča autora do 35 godina (na područja s kojeg nije potreban prijevod). 2016. godine objavljuje drugi roman “Rupa” u okviru edicije Balkan Noir u izdanju Naklade Ljevak.

Franjo Janeš (Zagreb, 1982.) diplomirao je njemački i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao germanističku lingvistiku. Objavio je eksperimentalni crnohumorni roman „Noć mrtvih živaca“ (nagrada Kiklop za najbolju debitantsku knjigu 2009.), intelektualni blockbuster „Formula za kaos“ (nagrada SFera za najbolji roman 2011.), antipovijesnu satiru „Čerupanje feniksa“ (2013.) i pseudokrimić „Tunel na kraju svjetla“ (2016.). Priče su mu izašle u nekoliko zbornika i jednoj antologiji. Radi kao viši lektor na zagrebačkoj germanistici te svira gitaru i pjeva u bendu Astridian, čiji je album „Trinity“ bio soundtrack romana „Noć mrtvih živaca“.

Iduća predstavljanja u sklopu programa Tko Čita? pratite na Facebook stranici.

Slušaj

Jojo Mayer & NERVE u Zagrebu

Bubnjarska senzacija Jojo Mayer vraća se u Zagreb sa svojim sastavom NERVE....

Slušaj

Odnos pokreta i zvuka

Od 10. do 12. listopada održava se Sounded Bodies, festival koji istražuje mog...

Slušaj

Glazbeno osvježena Kinoteka

...