Prikaži sve fotke iz ove kategorije

Otvoreno o ženskom iskustvu

U utorak, 19. veljače u 19 sati, HULU Split u Salonu Galić organizira izložbu Arijane Lekić-Fridrih i Andree Kaštelan Od5Do95. Autorice izložbom predstavljaju istoimeni multimedijalni, umjetnički web projekt koji služi kao medij za prenošenje priča i iskustava.

Djevojčice, djevojke i žene progovaraju o tome što znači biti žena u Hrvatskoj danas te kako se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka. Svaka od žena predstavlja jednu godinu života – od 5 do 95 godina, a cijeli je projekt spoj filma i web medija kao takvog. Svojevrsna vremenska crta dopušta nam pregled doku-ispovijedi o životu hrvatskih žena u 21. stoljeću.

Ulaz na izložbu je besplatan, a Hrvatske željeznice će svima koji žele doći u Split razgledati izložbu osigurati 40% popusta na povratne karte vlakom.

Prenosimo dio predgovora Nine Nemec:

Multimedijalnom izložbom Od5Do95 Arijana Lekić-Fridrih i Andrea Kaštelan po prvi put u klasičnom galerijskom prostoru predstavljaju publici opsežni istoimeni multimedijalni umjetnički web projekt namijenjen prenošenju priča i iskustava. Riječ je o projektu sačinjenom od niza video priča žena različitih dobnih skupina koje kroz intervjue fleksibilne strukture otvoreno iznose svoja intimna promišljanja i životna iskustva. Lekić-Fridrih i Kaštelan ističu kako svaka od intervjuiranih žena simbolički predstavlja jednu godinu života – od pet do devedeset i pet, a cijeli je projekt spoj filma i web medija kao takvog. Svojevrsna vremenska crta dopušta pregled doku-ispovijedi o životu hrvatskih žena u 21. stoljeću.

Lekić-Fridrih i Kaštelan uviđaju kako se o određenim imanentno ženskim temama i iskustvima ne govori javno već gotovo isključivo unutar zatvorene skupine žena, te kako mediji priče vezane za starenje, majčinstvo, diskriminaciju u privatnom i poslovnom okruženju i slično plasiraju romansirano, karikirano i cenzurirano, a čest je slučaj i autocenzure kako bi se izbjegla osuda društva.

Autorice smatraju kako su na ovaj način ženska iskustva i ženske priče i dalje stigmatizirane, u dijelovima „prljave“, postoje segmenti ženskog života (od kojih su neki esencijalni) o kojima se legitimno „ne govori“. Upravo to je jedan od glavnih razloga zašto Lekić-Fridrih i Kaštelan teže pokrenuti javni dijalog, otvoriti prostor za teme do sada rezervirane za zatvorene grupe, za „unutar četiri zida“.

 

Uncategorized

Nova generacija fragmentaša i fragmentašica!

Erste Fragmenti su i u svom jubilarnom izdanju nastavili tradiciju i okupili sja...

Uncategorized

Počinje CRŠ Zagreb Comic Con!

Od 10. do 12. svibnja u Domu HDLU-a održava se  22. izdanje CRŠ Zagreb Comic...

Uncategorized

Ambijentalni svjedok procesa stvaranja

Fragmentašica Mia Maraković 11. svibnja 2019. otvara samostalnu izložbu u Gar...