Prikaži sve fotke iz ove kategorije

Otvoreno o ženskom iskustvu

U utorak, 19. veljače u 19 sati, HULU Split u Salonu Galić organizira izložbu Arijane Lekić-Fridrih i Andree Kaštelan Od5Do95. Autorice izložbom predstavljaju istoimeni multimedijalni, umjetnički web projekt koji služi kao medij za prenošenje priča i iskustava.

Djevojčice, djevojke i žene progovaraju o tome što znači biti žena u Hrvatskoj danas te kako se njihov životni put razlikuje od onog njihovih majki, baka i prabaka. Svaka od žena predstavlja jednu godinu života – od 5 do 95 godina, a cijeli je projekt spoj filma i web medija kao takvog. Svojevrsna vremenska crta dopušta nam pregled doku-ispovijedi o životu hrvatskih žena u 21. stoljeću.

Ulaz na izložbu je besplatan, a Hrvatske željeznice će svima koji žele doći u Split razgledati izložbu osigurati 40% popusta na povratne karte vlakom.

Prenosimo dio predgovora Nine Nemec:

Multimedijalnom izložbom Od5Do95 Arijana Lekić-Fridrih i Andrea Kaštelan po prvi put u klasičnom galerijskom prostoru predstavljaju publici opsežni istoimeni multimedijalni umjetnički web projekt namijenjen prenošenju priča i iskustava. Riječ je o projektu sačinjenom od niza video priča žena različitih dobnih skupina koje kroz intervjue fleksibilne strukture otvoreno iznose svoja intimna promišljanja i životna iskustva. Lekić-Fridrih i Kaštelan ističu kako svaka od intervjuiranih žena simbolički predstavlja jednu godinu života – od pet do devedeset i pet, a cijeli je projekt spoj filma i web medija kao takvog. Svojevrsna vremenska crta dopušta pregled doku-ispovijedi o životu hrvatskih žena u 21. stoljeću.

Lekić-Fridrih i Kaštelan uviđaju kako se o određenim imanentno ženskim temama i iskustvima ne govori javno već gotovo isključivo unutar zatvorene skupine žena, te kako mediji priče vezane za starenje, majčinstvo, diskriminaciju u privatnom i poslovnom okruženju i slično plasiraju romansirano, karikirano i cenzurirano, a čest je slučaj i autocenzure kako bi se izbjegla osuda društva.

Autorice smatraju kako su na ovaj način ženska iskustva i ženske priče i dalje stigmatizirane, u dijelovima „prljave“, postoje segmenti ženskog života (od kojih su neki esencijalni) o kojima se legitimno „ne govori“. Upravo to je jedan od glavnih razloga zašto Lekić-Fridrih i Kaštelan teže pokrenuti javni dijalog, otvoriti prostor za teme do sada rezervirane za zatvorene grupe, za „unutar četiri zida“.

 

Uncategorized

Art na cestu, umjetnost svima!

F12 platforma poziva sve umjetnike, autore, zavisne i nezavisne kreativce da 17....

Uncategorized

Spoj live elektronike i filmske glazbe

U Vintage Industrial Baru 30.1. održava se koncert sastava NO!Mozzart, The Hunt...

Uncategorized

ZILIK se vraća korijenima

ZILIK (Zimska likovna kolinija) već 46 godina približava umjetnost djeci bez o...