Prikaži sve fotke iz ove kategorije

Nova generacija fragmentaša i fragmentašica!

Zato što vjerujemo u budućnost, vjerujemo u mladost. I dok zaista možemo reći da je mladost energična i inovativna, da su mladenačke ideje svježe i nove, a mladi autori i autorice pokretačka snaga domaće umjetničke scene, moramo uočiti i naličje ove medalje.

Mladi umjetnici i umjetnice često se moraju nositi sa specifičnim izazovima koje donose početak karijere i iskorak na nesigurno tržište, dok pritom ne postoji snažan sistem o koji se mogu osloniti. Želeći im barem donekle olakšati prve profesionalne korake, prije 15 godina pokrenuli smo projekt Erste fragmenti u sklopu kojeg otkupljujemo radove studenata i studentica likovnih akademija te likovnih umjetnika i umjetnica do 30. godine starosti.

Posebno nam je drago vidjeti da su Fragmenti i u svom jubilarnom izdanju nastavili tradiciju i okupili sjajnu, aktualnu vizualno-umjetničku produkciju mlađe generacije.

Stručno povjerenstvo u sastavu Vanja Babić, Tomislav BuntakSebastijan DračićPatricia Kiš i Martina Munivrana ove je godine imalo zahtjevan i odgovoran zadatak selekcije radova za otkup, a odabrani su radovi sljedećih autora i autorica:

 

Grgur Akrap

Jelena Petric

Diana Trohar

Ivan Prerad

Klara Rusan

Tea Jurišić

Denis Butorac

Domagoj Rogina

Lana Stojićević

 

Više informacija o otkupljenim radovima, kao i mladim autorima i autoricama koji stoje iza njih, moći ćete u nadolazećim danima doznati u rubrici #gledaj na našoj stranici. Osim toga, i sami ćete uskoro imati priliku preko Urbankine Facebook stranice dati glas otkupljenom radu koji ostavi najveći dojam na vas. Autor ili autorica rada koji prikupi najviše vaših lajkova osvaja titulu „miljenika/ce publike“ i novčanu nagradu od 3000 kuna.

Kao i svake godine, u sklopu Erste fragmenata dodjeljuje se i jednogodišnja stipendija studentici, odnosno studentu likovne akademije, a ovaj je puta pripala Teuti Gatolin, koja pohađa diplomski studij Novih medija pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Dalo bi se raspravljati o stanju u kulturi i umjetnosti u posljednjih 15 godina. Ipak, ako je suditi po Erste fragmentima, još uvijek imamo razloga za optimizam. Mladost mora biti ludost, ali je i puno više od toga. Talenta, volje, entuzijazma i potencijala među mladim hrvatskim umjetnicima i umjetnicama nimalo ne nedostaje. Nitko tu nije lud.

Gledaj

Tjedan dokumentarističkih poslastica

15. ZagrebDox od 24.2. do 3.3. u kino Kaptol Boutique Cinema donosi čak 104 dok...

Gledaj

Svaki pas treba jednu Superzdjelicu

Izradom personalizirane zdjelice za svog ljubimca učinit ćete pravo malo dobro...

Gledaj

Odnos pokreta i zvuka

Od 10. do 12. listopada održava se Sounded Bodies, festival koji istražuje mog...