Prikaži sve fotke iz ove kategorije

(Ne)zagrebački / kubanski hamburger – postaja osma

Jedan od znakova dolaska jeseni u Zagreb su i festivali hrane, koji svojom ponudom, nakon laganijih zalogaja i koktela koje smo navikli kušati po ljetnim događanjima, posjetiteljima nude hranu koje će ih udobno popuniti i pripremiti im tijela za nadolazeću zimu. Uz iznimku hamburgera koji se nude posvuda u svako doba godine, na događanju na Europskom trgu imali smo priliku pojesti kubanski hamburger.

Kubanski je hamburger prema legendi nastao u tvornici kobasica. Kako bi se provjerila svaka nova tura jako začinjenih chorizo kobasica, od malog komada smjese u tvornici su napravili pljeskavicu koju su ispekli na licu mjesta i pojeli na komadu kruha. Pljeskavice su postale omiljeni popodnevni zalogaj zaposlenika tvornice te su se ubrzo proširile ostatkom Kube, ne obraćajući pozornost na slavu sličnog proizvoda iz Hamburga kojem je jednakom brzinom rasla popularnost u SAD-u.

Danas postoji više inačica kubanskog hamburgera: neke su bazirane na mljevenom mesu koje sigurno nećete pronaći u kobasicama, dok recepti bliži originalu više podsjećaju na pulled pork burger – svinjetina raskuhana do te mjere da se meso od kosti odvaja vilicom. Kubanska inačica koristi goveđe meso. Bez obzira na vrstu mesa, zajednička su poveznica svim inačicama sir i šunka povrh pljeskavice. Velikibroj recepata uključuje i tanko narezane pržene krumpiriće servirane u samom hamburgeru, što verzija koju smo mi probali nije uključivala.

Domaću verziju kubanskog hamburgera potražite na Europskom trgu još narednih nekoliko dana, nakon čega ćete morati pričekati novi festival hrane.

Kušaj

Zagrebački hamburgeri - postaja deseta

...

Kušaj

Zagrebački hamburgeri - postaja deveta

Brewbites morate barem jedanput posjetiti kako biste imali polazišnu točku pr...

Kušaj

Okusi Afrike u Gundulićevoj - African Cuisine & Bar

U restoranu se može pojesti nekoliko slanih i slatkih tipičnih afričkih jela ...