Prikaži sve fotke iz ove kategorije

K crnom orlu, prva zagrebačka ljekarna

„Apotheca Civitatensis ad Aquillam Nigram“

Kamenita ulica 9

Naziv “K crnom orlu” možda podsjeća na srednjovjekovnu tavernu, drveni konak ili mjesto okupljanja viteške družbe, ali u Zagrebu se to ime odnosi na najstariju znanu ljekarnu u gradu.

Ljekarna se nalazi na Gornjem gradu, što je nekoć bilo područje Gradeca, a koji je sigurno dobio prvu ljekarnu nakon Kaptola, s obzirom da su ljekarnici najčešće bili i svećenici. Ipak, prva ljekarna koja se spominje u povijesnim spisima upravo je K crnom orlu. Spis datira iz 1355. godine, te bilježi parnicu između vlasnika ljekarne Jacobusa i mjesnog krznara.

 

U ljekarni je radio i praunuk Dantea Alighieria. Vlasnici su se tijekom godina mijenjali zajedno s lokacijom ljekarne koja je na današnjoj lokaciji od 1838, s izuzetkom početka 20. stoljeća kada se nalazila na istočnoj strani Markova trga.

Prva žena vlasnica ljekarne postala je Vjera Rojc Katušić 1913. godine, kada je kupila polovicu vlasništva za 50000 austrougarskih dinara. Ljekarnom danas upravlja Zagrebački holding.

Ljekarna je bila poznata po vlastitim pripravcima koji su bili najstrože čuvana tajna, a među najpoznatijim patentiram proizvodima bili su Reumatis, lijek protiv kostobolje, reume i gihta, Dermoval za liječenje kožnih bolesti te Modrilo za liječenje domaćih životinja, dok je među zanimljivijima bio Siquid, sredstvo protiv znojenja nogu.

Gledaj

Začepi, molim te!

...

Gledaj

Umjetnost, svuda oko nas

...

Gledaj

14. fragmentaši: Nikica Jurković

...