Prikaži sve fotke iz ove kategorije

[Erste fragmenti 12] Upoznajemo… ovogodišnju stipendisticu Tanju Blašković

Tanja Blašković ispred rada Žderač zvjezdaKako si se odlučila za umjetnički poziv? Je li postojao konkretan trenutak u kojem si zaključila ‘to je to’?

Smatram kako se za umjetnički poziv umjetnici ne odlučuju, već je to potreba za stvaranjem isto kao što je to potreba za disanjem. Odabir umjetnosti kao profesije bio je samo logičan slijed moje radoznalosti te želje za spoznavanjem i otkrivanjem svijeta koji me okružuje kroz umjetnost. Jednostavno su oduvijek umjetnost i likovno izražavanje bili dio mog entiteta, nije postojao neki određeni trenutak u kojem sam se ja za taj poziv odlučila.

Primjenjuješ veoma zanimljivu tehniku. Možeš li nam je približiti i reći kako je do toga došlo?

Materijal koji koristim nastaje reciklažom najlon vrećica koje peglanjem spajam, pri čemu se otvara velik prostor za stvaranjem novih likovnih svjetova. Tri godine usavršavam peglani najlon kao slikarski materijal te kroz istraživanje i otkrivanje novih vrijedosti dolazim do autentičnih likovnih rješenja, što ovu tehniku čini zanimljivom te uvijek iznova inspirativnom.

Portret 5

Portret 5

Što te najviše nadahnjuje?

 Nadahnuće pronalazim u svemu što me okružuje, stoga mi je teško dati odgovor koji bi sadržavao sve što me potiče na stvaranje. Od svemira i crnih rupa, preko prirode, ljudskog ponašanja pa do vlastitog identiteta, u svemu pronalazim prostor koji je vrijedan istraživanja.

Kako si se odlučila prijaviti za stipendiju?

 Nekoliko godina pratim natječaj Erste fragmenti te sam se ove godine odlučila, osim za otkup djela,  prijaviti i za stipendiju. Smatram kako je ovo odličan način pomaganja mladim umjetnicima, kako kroz samo financiranje tako i kroz suradnju koja otvara mogućnosti za izlaganjem i prepoznavanjem na umjetničkoj sceni.

 Koji su planovi za stipendijsku godinu? A dugoročni?

Trenutačno je najveći projekt koji ću ostvariti u sljedećoj godini samostalna izložba u Skc galeriji u Rijeci. Ta će izložba ujedno biti i predstavljanje mog diplomskog rada na temu (Auto)portret. Još jedan od važnih projekata u kojem ću sudjelovati je jedinstvena prilika rada na uređenju pješačke staze u nacionalnom parku Risnjak. U bližoj budućnosti očekuje me i nekoliko skupnih izložbi, a nakon diplome željela bih nastaviti studirati i doktorirati na nekoj od europskih umjetničkih akademija.

 

Gledaj

Nova generacija fragmentaša i fragmentašica!

Erste Fragmenti su i u svom jubilarnom izdanju nastavili tradiciju i okupili sja...

Gledaj

Tjedan dokumentarističkih poslastica

15. ZagrebDox od 24.2. do 3.3. u kino Kaptol Boutique Cinema donosi čak 104 dok...

Gledaj

Svaki pas treba jednu Superzdjelicu

Izradom personalizirane zdjelice za svog ljubimca učinit ćete pravo malo dobro...