Prikaži sve fotke iz ove kategorije

Dan žena uz Ženijalne dane

I ove se godine održavaju Ženijalni dani, filmska fešta u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača! Od 8. do 11. ožujka u 28 gradova, 33 neovisna kina diljem zemlje povodom Međunarodnog dana žena prikazat će četiri filma iz recentnog ženskog i/ili feminističkog filmskog tanjura. U osmomartovskom raspoloženju utvrdit će se najvažnije lekcije iz prvog (Sufražetkinje, 2015.) i drugog (Božja volja, 2017.) vala feminizma, sa skokom na pop kulturu osamdesetih godina i njezinu kraljicu, Whitney Houston (Whitney: Biti svoja, 2017.) pa sve do najrecentnijeg ostvarenja kultne francuske redateljice Claire Denis (Isabellino sunce, 2017.), jedne od najprominentnijih ženskih glasova europske kinematografske današnjice.

Iz Švicarske nam stiže feel good komedija o vrlo ozbiljnoj temi, film Božja volja redateljice Petre Volpe o kućanici iz malenog sela u ruralnoj Švicarskoj koja mora naučiti kako postati predvodnica lokalnih sufražetkinja. Godina je 1971. i dok cijeli svijet drmaju posljedice seksualne revolucije, a u ostatku Europe žene ravnopravno sudjeluju u društvenom i političkom životu, u toj toliko uređenoj i bogatoj Švicarskoj nema ni političarki ni glasačica.

Dokumentarni film Whitney: Biti svoja Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala nudi jedinstveni pogled iza kulisa ove kraljice popa na vrhuncu slave i na okolnosti koje su doprinijele prekidu njezine karijere i preranoj smrti 2012. godine. U dokumentarcu prepunom nikad prije viđenog materijala postaje jasno kako pjevačica koja je bila češće na vrhovima top-lista nego sami Beatlesi, bez obzira na sve, nikad nije imala privilegiju biti slobodna i vjerna sama sebi.

Od kritike izvrsno ocijenjena romantična komedija Isabellino sunce, vrlo neobičan žanr za inače vrlo političnu i angažiranu redateljicu kao što je Claire Denis, mapira prolazne trenutke užitka, emocionalnih zamki i fajronta žene u tzv. srednjim godinama koja još uvijek dejta. Glavna junakinja Isabellinog sunca, koju u filmu sjajno utjelovljuje Juliette Binoche, slikarica je u svojim pedesetim godinama, vodi svoju galeriju, ima uspješnu karijeru; razvedena je i ima dijete. Neprestano se sapliće iz afere u aferu s muškarcima različitih karaktera, bračnih statusa, godina i neuroza, kojima je zajedničko samo to da nemaju baš ništa zajedničko s njom.

Međunarodni dan žena odlična je prilika da se podsjetimo vremena rane feminističke borbe, razdoblja borbe britanskih sufražetkinja za pravo glasa i njihovom okretanju nasilju kao jedinom putu prema promjenama. U filmu Sufražetkinje redateljice Sarah Gavron glume zvijezde kao što su Meryl Streep i Helena Bonham Carter, a u glavnoj ulozi briljira Carey Mulligan, jedna od najzanimljivijih britanskih glumica mlađe generacije.

Četvrte Ženijalne dane organizira Kino mreža, a popis svih kina koja sudjeluju u programu potražite na službenoj ili Facebook stranici.

Sretan vam Dan žena!

Gledaj

Svaki pas treba jednu Superzdjelicu

Izradom personalizirane zdjelice za svog ljubimca učinit ćete pravo malo dobro...

Gledaj

Odnos pokreta i zvuka

Od 10. do 12. listopada održava se Sounded Bodies, festival koji istražuje mog...

Gledaj

Resemantizacija sjećanja Glorije Lizde

Fragmentašica i fotografkinja Glorija Lizde otvara samostalnu izložbu u utora...