Prikaži sve fotke iz ove kategorije

Češki crni humor na riječki način

Riječka je publika imala priliku 31. siječnja u antikvarijatu Ex Libris pogledati predstavu Asanacija nastalu prema motivima teksta Václava Havela. Likove utjelovljuju mladi glumci i glumice s riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, Emir Mulalić, Mirta Polanović, Ella Bogadi, Tijana Trošelj, Martin Grđan i Maja Ožegović. Mentorstvo potpisuje profesor Rade Šerbedžija, a tijekom godine će se predstava nastaviti razvijati te izvoditi u više gradova, na više lokacija.

Václav Havel je dramu Asanacije napisao prije izbora za predsjednika Čehoslovačke Republike, a govori o sukobu usamljenih pojedinaca s nadmoćnim silama terora i manipulacije. Sama riječ asanacija (lat. sanus: zdrav) označava poduzimanje koordiniranih tehničkih, medicinskih, poljoprivrednih i kulturnih mjera da bi se u nekom kraju uklonili izvori širenja opasnih zaraznih i socijalnih bolesti. Asanacija obuhvaća mnogo toga, od opskrbe zdravom i pitkom vodom, preko dispozicije otpadnih tvari i regulacije sela, do gradnje uzornih stambenih i gospodarskih zgrada. Drama prati sedam pojedinaca, arhitekta biroa, u čijim životima proces asanacije postaje njihova zajednička svakodnevica.

U središtu je Havelovih drama problem čovjekova identiteta u zamršenom odnosu između nemoćnoga pojedinca i otuđenoga sustava, osobe i režima koji briše svaki osobni doživljaj zbilje. Tom apsurdnom odnosu Havel daje fini, tipično češki crnohumorni ton po kojemu je njegov rukopis prepoznatljiv i vrijedan povijesnoga pamćenja.

Uncategorized

Svaki pas treba jednu Superzdjelicu

Izradom personalizirane zdjelice za svog ljubimca učinit ćete pravo malo dobro...

Uncategorized

14. fragmentaši: Laura Martinović

...

Uncategorized

Upoznajte nove fragmentaše

...