Prikaži sve fotke iz ove kategorije

Ambijentalni svjedok procesa stvaranja

Umjetnica Mia Maraković, čiji smo rad Dnevnik 1 otkupili na 12. Erste fragmentima, u subotu, 11. svibnja 2019. u 20 sati u Garaži Kamba (dvorište Ilice 37) otvara samostalnu izložbu pod nazivom Podloga.

Svaki subjekt u prostoru, bilo da je ti, on ili ono, „posjeduje“ isti prostor u kojem se nalazi, podlogu po kojoj se kreće, tlo na  kojem se razvija i raste. Možda je to hranjivi medij za uzgoj organizama i njihovih tkiva u Petrijevoj zdjelici ili pak auditivni podražaj koji stvara doživljaj vizualno proživljenom. Podloga jest, u svojoj definiciji, ono na čemu što počiva, pasivni sudionik aktivnog življenja. Može biti glatka, pješčana, abrazivna, hladna, oronula, meka. Može biti nagla, razumna. Čvornata i zajedljiva.

Ambijentalna instalacija Mie Maraković Podloga jest upravo to – svjedok procesu stvaranja, palim mrljama boje, prolivenoj kavi, kapljama znoja, koji diktatom prostora galerije materiju žutice pretvara u subjekt, koji stvara osjećaj bestežinskog stanja namjesto vidljivih zidova, podova, stropa i ulaza. U takav košmar neočekivanog Mia nagonski ulazi ostavljanjem pisanog traga, svojevrsnom namjernom intervencijom, ali koja se ponaša slučajnom u jednakoj mjeri kao i zbir mrlja boje koje mokre ostavljaju tragove, nusprodukti emocija koje nenamjerno padaju na površinu tkanine. (iz teksta Marije Kamber)

Mia Maraković diplomirala je 2018. godine  na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek Likovna kultura. Izlagala je na pedesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te je ostvarila osam samostalnih izložbi  od kojih ističe „Strukture stvarnosti“, Academia Moderna i „Oblici u nastajanju“, Lauba. Autorica je šest javnih murala te ostvaruje tri javne instalacije.

Uncategorized

Nova generacija fragmentaša i fragmentašica!

Erste Fragmenti su i u svom jubilarnom izdanju nastavili tradiciju i okupili sja...

Uncategorized

Počinje CRŠ Zagreb Comic Con!

Od 10. do 12. svibnja u Domu HDLU-a održava se  22. izdanje CRŠ Zagreb Comic...

Uncategorized

Otvoreno o ženskom iskustvu

U splitskom Salonu Galić izložba Arijane Lekić-Fridrih i Andree Kaštelan "Od...